E-cigaretternas utveckling

Highlights  •  Livsdesign  —  

shutterstock_140876200

Historien bakom e-cigaretter

Tanken om e-cigaretten är gammal. I 1963 blev det patenterat något som liknar en elektronisk cigarett i USA, men det blev tyvärr aldrig satt i produktion och glömdes tills historien om den moderna e-cigaretten började.

I 2000 kom en kineser, Hon Lik, på idén om en e-cigarett och efter några års utveckling blev e-cigaretten officiellt presenterad på den kinesiska marknaden i 2004. Hon Lik arbetade för “Golden Dragon Holdings” men de ändrade namn till Ruyan (kinesiska för “att efterlikna rökning”) och började exportera e-cigaretter i 2005/2006.

Sedan de första e-cigaretterna kom fram har utvecklingen gått mycket snabbt. Särskilt sedan 2010 har marknaden för e-cigaretter nästan exploderat och cigaretterna som kunde köpas för bara 3 år sedan betraktas nu som gamla modeller. Därför kan utvecklingen av e-cigaretter nästan jämföras med utvecklingen av datorer eller mobiltelefoner.

Idag kan man hitta flera fysiska och webbbutiker som säljer e cigaretter i Europa och Skandinavien. En sådan webbutik i Sverige är till exempel Eciggbutik.

E-cigaretternas design

I takt med utvecklingen har e-cigaretternas design också ändrats. Designen har för det mesta ändrats vad gäller storlek, komplexitet, funktionalitet och autenticitet. De nya modellerna har således blivit mer kompakta och lättare att använda. Det har varit fokus på att kunna sätta samman de enskilda komponenterna i en och samma enhet samt att återskapa rökupplevelsen så mycket som möjligt.

Här kommer en översikt över de mest populära modellerna i nuläget.

510 e-cigarett:

Det är den e-cigarett som mest liknar en riktig cigarett. Batteriet är inte så hållbart och filtren innehåller inte så mycket vätska, men å andra sidan är den liten och behändig och ger en bättre känsla av en riktig cigarett.

Elips e-cigarett:

Elips är också en liten modell som dock inte alls påminner om en riktig cigarett i konstruktionen. Den har i allmänhet ett något större batteri och utrymme för lite mer vätska än 510 e-cigaretten.

eGo e-cigarett:

Modellerna i eGo-serien sägs vara de som verkligen har sparkat igång inom e-cigarettmarknaden. En eGo ser inte ut som en riktig cigarett och är betydligt större. Emellertid har den ett stort batteri, utrymme för mycket vätska och är enkel att använda. Från den ursprungliga eGo-modellen som består av ett filter, en atomizer och ett batteri har man utvecklat ett flertal modeller. Exempelvis eGo-T (eGo 2.0), eGo-C (billig i drift), eGo-W (eGo för affärsmannen/kvinnan) och eGo-CE4 (eGo 3.0).

Att komma igång med e-cigaretten

Det enklaste sättet att komma igång med e-cigaretten är att köpa ett startpaket. Det kan vara en av e-Go-modellerna som nämns ovan (särskilt eGo-CE4 och eGo-T rekommenderas starkt för nybörjare). Med ett startpaket får du nämligen 2 batterier, 2 atomizere och en laddare så att du har allt du behöver för att komma igång. Kom ihåg att de flesta butikerna inte erbjuder vätska i startpaketet, så den måste köpas separat.

Det går att köpa både startpaket till nybörjare och mer avancerade set.  Ni kan ta en titt på olika modeller och set av e cigaretter här.

 

Leave a Comment:

Your email address will not be published